DESTINASI TARIKAN DI BRUNEI DARULSALAM

 Brunei ialah sebuah negara kecil yang kaya dengan sumber minyak dan gas yang terletak di sebelah utara pulau Borneo. Brunei dikelilingi Malaysia dengan dua bahagian Brunei dipisahkan di daratan oleh Malaysia iaitu Bahagian Limbang. Nama Borneo diambil berdasarkan nama negara ini. Ini adalah disebabkan pada zaman dahulu, Brunei mempunyai pengaruh dan kuasa yang kuat di pulau Borneo dan juga sebahagian daripada gugusan kepulauan Filipina.

1) Tamu Kianggeh

Sebaik sahaja melalui lorong terselimuti dengan payung pelangi gergasi untuk melindungi penjual dari matahari yang terik, kompleks Tamu baru kini menjadi lebih kuat dan teratur. Vendor memperuntukkan gerai mengikut produk yang mereka jual seperti makanan tradisional dan makanan ringan, buah-buahan dan sayur-sayuran, ikan, ayam dan daging, herba dan barang-barang antik, dan juga haiwan peliharaan.

Pasar dibuka setiap hari dari pukul 8 pagi hingga 5.30 petang, tetapi sesetengah vendor boleh membungkus tengah hari jika mereka telah habis dijual. Tetamu adalah sibuk pada hari Jum’at dan Ahad dengan pengunjung yang sibuk untuk berbelanja untuk membeli bahan makanan – hasil segar biasanya dijual pada harga yang lebih murah daripada supermarket. Untuk melawat tetamu, anda perlu berjalan di seberang Sungai Kianggeh di mana anda dapat melihat taksi air yang menurunkan pelanggan di jeti.

 

Sekiranya pelancong bernasib baik, pelancong boleh menyaksikan persembahan gulingtangan secara langsung, alat muzik kuningan tradisional. Ini adalah sebahagian daripada apa yang membuatkan tetamu unik, pelancong akan dapat melihat unsur-unsur budaya Brunei yang semakin pupus, seperti kraftangan tradisional seperti keranjang tangan, dulang, pasu dan pasu.

Jln Sungai Kianggeh, Bandar Seri Begawan BS8111, Brunei

Anda berpeluang merasai makan tradisional orang brunei di Tamu Kianggeh jadi jangan lepaskan peluang!

Setiap hari bermula jam 8.00 pagi hingga 5.30 petang

2) Masjid Ash-Shaliheen

Masjid Ash-Shaliheen kelihatan seperti sesuatu yang lurus dari Marrakesh. Struktur gaya Maghribi dibuka pada tahun 2012 dan terletak bersebelahan dengan Pejabat Perdana Menteri. Kubah Turquoise melengkapkan dinding berwarna batu pasir. Arkitek terkenal Mesir Abdel-Wahed El-Wakil menggabungkan unsur-unsur tradisional Afrika Utara dengan bakat kontemporari. Sebuah halaman menarik yang dipenuhi dengan air pancut mengelilingi masjid. Masuk ke dalam dan cari mozek dari jubin tangan bertudung menghiasi dinding dengan candelier Maghribi.

Jalan Perdana Menteri, Kampong Melabau Bandar Seri Begawan, Daerah Brunei-Muara, BB3913, Brunei Darussalam

Untuk masuk kedalam, anda perlu memakai pakaian yang menutup aurat (jubah disediakan) dan tidak menggangu jemaah yang sedang beribadah

Sun – Sat 3:30 AM – 10:00 PM

3) Taman Mahkota Jubli Emas 

Taman ini merupakan hasil dari pengkonsepan Eko-Koridor Sungai Kedayan, sebuah projek untuk menggiatkan semula Sungai Kedayan, yang merangkumi mitigasi banjir, pemulihan alam sekitar dan pembangunan kawasan awam. Projek Eko-Koridor ini ialah sebahagian dari Pelan Induk Pembangunan Bandar Seri Begawan, yang bertujuan untuk ‘penggiatan semula’ Bandar Seri Begawan, khususnya di kawasan Pusat Bandar, dengan pembangunan lanjutan infrastrukur komersil, kediaman dan perkhidmatan

Taman Mahkota Jubli Emas ialah taman berkeluasan 12 hektar (30 ekar) yang terletak di bahagian berdekatan kuala Sungai Kedayan dengan Sungai Brunei. Taman ini mempunyai persiaran selebar 6 meter (20 kaki) untuk pejalan kaki dan penunggang basikal, serta sebuah taman bunga dan kawasan lapang hijau untuk aktiviti riadah. Terdapat sebelas pusat akses ke dalam taman: sembilan dari darat dan dua dari sungai melalui jeti. Salah satu pusat akses tersebut ialah melalui Jambatan Pejalan Kaki Sultan Omar ‘Ali Saifuddien yang menyeberangi Sungai Kedayan dan menyambung taman dengan kawasan di seberang. Penduduk tempatan yang datang kesini selalunya untuk bersenam sambil santai santai bersama keluarga atau pasangan. Taman ini dekelilingi hijau-hijauan kerana temanya yang mengamalkan eco-park.

Bandar Seri Begawan BN1711, Brunei

Tiada bayaran dikenakan untuk masuk ke sini dan sesiapa sahaja boleh beriadah di sini. Samada korang jenis yang suka joging, suka exercise atau hanya lepak santai di Taman Mahkota ini, semua dialukan.

Open everyday 24 hours

4) Pasar Malam Gadong

Sekiranya anda mahu mencari menu makanan jalanan Brunei (street foods) yang tulen, destinasi Pasar Malam Gadong Brunei ada berbagai jenis makanan. Pasar Malam Gadong (Gadong Night market) adalah lokasi terbaik untuk semua pelancong untuk mengenali menu makanan dari negara Brunei Darussalam. Pelbagai menu tradisi, menu terkenal di Brunei, buahan, sayuran dan banyak lagi citarasa yang ditawarkan di sini. Pasar Malam Gadong (Gadong Night Market) ini mula dibuka seawal jam 3.00 petang sehingga jam 12.00 malam.

Di Pasar Malam di Brunei ini ada lebih dari 156 vendor yang menjalankan perniagaan di bawah satu bumbung, menjual makanan penjaja, hasil segar, kraf tangan dan pelbagai barangan lain termasuk pakaian.Disini juga boleh jumpa banyak hidangan tempatan seperti sate (lidi daging barbeku), kuey teow, nasi katok (nasi lemak) dan macam-macam lagi dijual dalam pelbagai variasi. Banyak pilihan makanan dan minuman, lebih menarik, ia umpama pusat jualan setempat bagi penduduk Brunei yang mungkin akan menawarkan harga yang lebih murah dan berbaloi.

 Simpang 37, Bandar Seri Begawan, Brunei

Anda boleh dapat rasai makan nasi katok iaitu antara makanan orang Brunei dengan harga 1 dollar sahaja!

Setiap hari bermula pukul 3.00 petang hingga 10.00 malam

5) Jerudong Park

Sebagai taman hiburan terbesar di Borneo, Jerudong Park mempunyai pelbagai jenis tunggangan untuk semua peringkat umur. Berlayar secara bebas melalui taman permainan yang indah dan taman kanak-kanak yang indah yang akan dinikmati oleh para muda.

Banyak permainan yang ditawarkan di Jerudong park antaranya Bumper Car. Semua orang cuba berlanggar sebanyak mungkin dengan orang lain sambil mengelak untuk dilanggar. Perkara yang menarik ialah, kami bermain menentang sekumpulan besar keluarga yang pasti ingin bersenang-senang. Jadi, jika anda bersedia untuk bermain dengan ganas, maka inilah permainan untuk anda. Hanya bersedia untuk mendapatkan bumped dalam semua arah. Seterusnya ialah Ice World Arctic Rapid. Setiap bot empat tempat duduk ditarik dengan lincah dan laluan yang curam, kemudian melengkung lengkung dan bengkok sungai melalui saluran gentian kaca khas. Klimaks, sudah tentu, adalah apabila bot itu sampai ke puncak bukit itu kemudian bergegas ke saluran bawah sungai – perjalanan yang sempurna jika anda ingin menyejukkan diri. Seterusnya ialah flying fox dimana pelancong yang menggemarkan ketinggian boleh mencuba permainan ini dan banyak lagi permainan lain yang boleh didapati di sini.

Jerudong BG3122, Brunei

Jangan lupa bawa pakaian renang untuk melakukan aktiviti yang menyeronokkan disini.

Monday: Closed
Tuesday: Closed
Wednesday: Closed
Thursday: 4–11pm
Friday: 3–11:30pm
Saturday: 10am–11:30pm
Sunday: 10am–11:30pm

6) Royal Regalia

Muzium ini menempatkan tradisi diraja penuh Sultan, serta pameran memperingati perayaan Silver and Golden Jubilee pada pemerintahan raja ini. Pengunjung disambut dengan kereta emas yang sama digunakan untuk membawa Sultan melalui jalan-jalan di bandar pada perayaan Jubli Perak pada tahun 1992

Masuk ke muzium itu, agak menarik tanpa bayaran. Ada replika takhta-Nya, pelbagai mahkota, gaun, senjata dan contoh-contoh penghormatan yang diberikan kepada Sultan. Hadiah kristal, jed, gading, dan perak yang elok, bertujuan untuk mengingatkan para pengunjung kekayaan Sultan yang tidak dapat dibandingkan .

Bahagian yang paling menarik adalah replika bersaiz hidup jubli perak Sultan pada tahun 1992 dan sebuah bilik kecil yang menempatkan banyak hiasan kepada perkhidmatan ketenteraannya. Jubli peraknya didokumenkan dengan model skala perarakannya dengan banyaknya mannequins berseragam yang merangkuminya untuk mewakili pengawal kehormatannya Di dalam bilik lain, lebih dari dua puluh kepujian dan dekorasi ketenteraan negara mencontohkan kehebatan tentera Sultan yang jelas

Jln Sultan Omar Ali Saifuddien, Bandar Seri Begawan BS8611, Brunei

Anda perlu membuka kasut untuk masuk ke dalam serta tidak mengambil gambar dan hanya menikmati apa yang ada didalam muzium itu.

Tuesday: 9am–5pm
Wednesday: 9am–5pm
Thursday: 9am–5pm
Friday: 9–11:30am, 2:30–5pm
Saturday: 9am–5pm
Sunday: 9am–5pm
Monday: 9am–5pm

7) Pusat kesenian Brunei

Pusat ini ditubuhkan pada 1 September 1975 di Kampong Perpindahan Berakas kirakira 8 kilometer dari Bandar Seri Begawan. Pada 1 Januari 1984, Pusat ini dipindahkan ke pejabat barunya yang dibuka secara rasmi oleh Sultan Haji Sir Muda Omar Ali Saifuddien Sa’adul Khairi Waddien sempena kemerdekaan Brunei. Ini merupakan mercu tanda dalam sejarah pembangunan seni dan kraftangan Brunei.

Pusat Latihan Seni dan Kraftangan Brunei adalah pusat kerajaan yang diselaraskan oleh Muzium Brunei. Kebanyakannya wujud untuk menghidupkan semula seni dan kraftangan tukang dan penenun. Fungsi Jawatankuasa ini adalah untuk melaksanakan dasar dan program untuk menghidupkan semula seni dan kraftangan yang hampir menghilangkan pengrajin tukang dan penenun wanita. Dengan adanya pusat ini, seni dan kraftangan daripada negara Brunei ini dapat dikekalkan dan diteruskan supaya dapat dilihatkan kepada generasi yang akan datang

Jln Residency, Bandar Seri Begawan BS8111, Brunei

Tempat letak kenderaan adalah percuma.

Anda tidak dibenarkan mengambil gambar semasa disana. 

Anda boleh membeli kraf tangan yang berkualiti tinggi serta harga yang berpatutan.

Tuesday: 8am–5pm
Wednesday: 8am–5pm
Thursday: 8am–5pm
Friday: 8–11:30am, 2–5pm
Saturday: 8am–5pm
Sunday: 8am–5pm
Monday: 8am–5pm