AQIQAH & QURBAn (1)

SEJARAH IBADAH QURBAN

Qurban bermaksud haiwan yang disembelih kerana ibadah pada Hari Raya Aidiladha (10 Dzulhijjah) dan hari-hari tasyriq iaitu pada 11, 12 dan 13 Dzulhijjah dengan tujuan untuk mendampingkan diri kepada Allah Ta’ala (Syeikh Daud al-Fathoni, Furu’ al-Masail, Juz 1: 259).

 

Sebenarnya peristiwa qurban telah wujud dari zaman Nabi Adam AS. Iaitu apabila kedua-dua anaknya Habil dan Qabil diminta untuk melaksanakan qurban. Kita mengetahui bahawa Habil telah diterima qurbannya, manakala Qabil tidak. Namun bagi kita, di dalam pensyari’atan ibadah Qurban yang dilaksanakan sehingga kini, ia bermula semenjak zaman Nabi Ibrahim.

 

Nabi Ibrahim merupakan seorang manusia yang telah digelar sebagai “Khalilullah” iaitu kekasih Allah, kerana kecintaan dan ketaatan kepada Tuhannya.

 

Nabi Ibrahim AS adalah merupakan seorang insan yang mana di dalam jiwanya penuh dengan perasaan kasih dan sayang. Bapanya yang kufur kepada Allah tetap dilayan dengan baik, bahkan didoakan keampunan buatnya sehingga datang perintah Allah untuk berhenti berdoa. Sifat ini, apatah lagi kepada anaknya yang dikurniakan Allah pada usianya yang lewat.

“Segala puji bagi Allah yang telah mengurniakan pada usia tuaku, Ismail dan Ishaq. Sesungguhnya Tuhanku benar-benar Maha Mendengar dan memperkenan) doa. Wahai Tuhanku, jadikanlah daku dan zuriat keturunanku dari kalangan orang-orang yang menunaikan solat, wahai Tuhan kami, perkenankanlah!” (Ibrahim, 14:39-40).

 

Pada suatu malam, Baginda telah bermimpi menyembelih anaknya kesayangan dan juga seorang anak yang soleh, iaitu Ismail. Ia merupakan satu perintah yang cukup menduga hati Baginda. Dalam keadaan demikian pula, Ibrahim AS telah mengkhabarkan kepada anaknya, Ismail, yang baru mencecah usia baligh, untuk bertanyakan pandangannya.

 

Nabi Ibrahim AS bertanya bukan untuk mendapatkan keputusan, tetapi untuk menegaskan bahawa perintah Allah itu wajib dilaksanakan. Kisah ini tercatat di dalam firman Allah SWT:

Maka apabila anak itu sampai (pada umur mampu) berusaha bersama-sama Ibrahim, Ibrahim berkata: “Wahai anakku, sesungguhnya aku melihat di dalam mimpiku bahawa aku menyembelihmu. Maka fikirkanlah apa pendapatmu!” Ia menjawab, “Wahai bapaku! Lakukanlah apa yang telah diperintahkan kepadamu, insya Allah kamu mendapati aku termasuk orang-orang yang sabar!” (as-Saffat, 37:102)

 

Perjuangan seorang bapa ini telah mendapat sokongan dari anaknya yang soleh. Bahkan si anak berusaha membantu bapanya di dalam melaksanakan arahan Allah. Segala perkara di dunia ini menjadi kecil apabila datangnya suruhan Allah untuk Baginda AS melaksanakan sesuatu. Lantas suruhan tersebut dipenuhi.

 

Nabi Ismail AS dibaringkan di atas lantai, lalu bapanya Nabi Ibrahim AS mengambil parang tajam yang sudah tersedia dan sambil memegang parang di tangannya. Ketika itu hati baginda menjadi tempat pertarungan antara perasaan seorang ayah dan kewajiban seorang rasul. Parang diletakkan pada leher Nabi Ismail dan penyembelihan di lakukan. Akan tetapi parang itu tetap tidak berdaya mengeluarkan setitik darah pun dari daging Ismail walau ia telah ditelangkupkan dan dicuba memotong lehernya dari belakang.

 

Dalam keadaan bingung dan sedih hati, karena gagal dalam usahanya menyembelih puteranya, datanglah kepada Nabi Ibrahim wahyu Allah dengan firmannya:

“Wahai Ibrahim! Engkau telah berhasil melaksanakan mimpimu, demikianlah Kami akan membalas orang-orang yang berbuat kebajikan.”

 

Kemudian sebagai tebusan ganti nyawa Ismail telah diselamatkan itu, Allah memerintahkan Nabi Ibrahim menyembelih seekor kambing yang telah tersedia di sampingnya dan segera menyembelih kambing itu oleh beliau dengan parang.

 

Dan inilah asal permulaan sunnah berkorban yang dilakukan oleh umat Islam pada tiap hari raya Aidiladha di seluruh pelosok dunia.

 

Kejadian tersebut merupakan suatu mukjizat dari Allah yang menegaskan bahwa perintah pergorbanan Ismail itu hanya suatu ujian bagi Nabi Ibrahim dan Nabi Ismail. Ujian itu adalah untuk mengukur sejauh mana cinta dan taat mereka kepada Allah. Ternyata keduanya telah lulus dalam ujian yang sangat berat itu. Nabi Ibrahim telah menunjukkan kesetiaan yang tulus dengan pergorbanan puteranya untuk berbakti melaksanakan perintah Allah, sedangkan Nabi Ismail tidak sedikit pun ragu atau bimbang dalam memperagakan kebaktiannya kepada Allah dan kepada orang tuanya dengan menyerahkan jiwa raganya untuk dikorbankan.

 

 

Hukum ibadah qurban

Hukum asal ibadah qurban itu adalah sunat mu’akkad (sunat yang sangat dituntut). Jumhur ulama juga mengatakan ia adalah sunat bagi orang yang mampu. Makruh bagi orang yang mampu itu jika dia tidak melakukan qurban. Walau bagaimanapun jika ditinggalkannya tanpa sebarang keuzuran, tidaklah dia berdosa dan tidak wajib dia mengqadhanya.


Walaubagaimanapun ianya boleh menjadi wajib apabila dinazarkan. Maka secara ringkasnya, qurban itu terbahagi kepada 2:
a) Qurban sunat (muakkad – yakni sangat dituntut mengerjakannya)

b) Qurban wajib

Bagaimana qurban boleh menjadi wajib? Binatang sembelihan bagi ibadat qurban itu menjadi wajib apabila ia dinazarkan, sama ada:
a) Nazar itu nazar yang sebenar (nazar hakikat) ataupun

b) Nazar dari segi hukum sahaja, sebagaimana sabda Rasulullah SAW yang maksudnya: “Sesiapa yang bernazar untuk mentaati Allah, maka hendaklah dia mentaatinya”. (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Apa yang dimaksudkan dengan nazar yang sebenar dan nazar dari segi hukum? Nazar sebenar/hakiki itu adalah dengan menyebut nama Allah atau menggunakan perkataan ‘nazar’. Sebagai contoh orang yang berkorban itu berkata: “Demi Allah wajib ke atasku menyembelih kambing ini sebagai qurban”, ataupun dia berkata: “Aku bernazar untuk menyembelih kambing sebagai qurban pada Hari Raya Haji nanti”.


Adapun bernazar dari segi hukum sahaja seperti seseorang itu berkata: “Aku jadikan kambing ini untuk qurban”, ataupun dia berkata: “Ini adalah qurban”, maka dianggap sama seperti bernazar yang sebenar kerana dia telah menentukan (ta‘ayin) binatang tersebut.

 

 

Anda berniat untuk melaksanakan ibadah qurban untuk insan yang tersayang? Kami disini menjamin akan memberi  khidmat yang terbaik untuk anda.

Hubungi  019-4491170 (Hj.Hilmi) untuk pertanyaan lanjut berkenaan pelaksanaan qurban ini.

Artikel menarik yang lain

Ilmiah
syoknyat-admin

Amalkan Pemakanan Sihat Selepas Bersalin

Ada sesetengah ibu mungkin tidak mengetahui terdapat beberapa kaedah bersalin yang boleh dibuat. Ini kerana kebiasaannya persalinan normal atau persalinan Caesar adalah kaedah yang paling

Baca lagi »
Ilmiah
syoknyat-admin

Penjagaan Berat Badan Selepas Bersalin

Kebanyakan wanita selepas bersalin menginginkan bentuk badan yang asal atau ideal. Namun, ia bukannya satu perkara yang mudah untuk dilakukan. Anda memerlukan kesabaran yang tinggi

Baca lagi »