Memberi Daging Qurban & Aqiqah Kepada Bukan Muslim

Mengapa daging untuk qurban dan aqiqah tidak boleh diberikan kepada orang bukan Islam?

Fatwa:

Segala puji yang sempurna bagi Allah, Tuhan semesta alam. Saya bersaksi bahawa tidak ada yang patut disembah kecuali Allah, dan bahawa Muhammad adalah hamba dan Rasul-Nya. Kami meminta kepada Allah untuk memuliakan sebutannya dan juga keluarganya dan semua sahabatnya.

 

Ahli-ahli fikah, semoga Allah merahmati mereka, mempunyai pendapat yang berbeza mengenai keputusan bersedekah dari daging qurban kepada orang bukan Islam; sebahagian dari mereka mengizinkannya, dan ini adalah pandangan yang kami pakai dalam Islamweb kerana kami menganggapnya sebagai pendapat utama.

 

Namun, Mazhab Shafi’e melarangnya. Sebab mengapa mereka melarang bersedekah dari daging qurban kepada orang bukan Islam adalah kerana mereka menganggap perbuatan ini (menderma daging qurban) sebagai wajib, dan amal wajib tidak boleh diberikan kepada orang bukan Islam, mengikut analogi Zakat.

 

Ketetapan Aqiqah juga sama dengan Qurban, sebagaimana yang dinyatakan oleh para ulama, semoga Allah merahmati mereka.

Wallahualam.

Anda berniat untuk melaksanakan ibadah qurban atau aqiqah untuk insan yang tersayang atau untuk diri anda sendiri? Kami disini menjamin akan memberi  khidmat yang terbaik untuk anda.

Hubungi  019-4491170 (Hj.Hilmi) untuk pertanyaan lanjut berkenaan pelaksanaan qurban ini.