AQIQAH ATAU QURBAN PERLU DILAKSANAKAN TERLEBIH DAHULU?

Kedua-dua amalan, Aqiqah dan Qurban tidak wajib kerana ia termasuk di bawah Sunnah Muakad. Ia tidak wajib tetapi sangat digalakkan. Bererti jika anda melaksanakannya, itu bagus dan semoga Allah SWT memberi ganjaran kepada anda dalam kehidupan ini dan kehidupan seterusnya dan ia juga membawa banyak faedah. Sekiranya anda tidak melakukannya, tidak ada dosa dan pahala.

Ada banyak pertanyaan mengenai hal ini. Contohnya:

“Anak saya berumur 26 tahun. Saya belum melakukan Aqiqah untuknya. Bolehkah saya melakukan Qurban untuknya tahun ini?”

atau

“Saya berumur 30 tahun. Dahulu ibu bapa saya sangat miskin dan tidak dapat melakukan Aqiqah untuk saya, yang mana yang harus saya lakukan terlebih dahulu? Aqiqah atau Qurban dahulu? Saya ingin melakukannya untuk diri saya sendiri.”

 

Jawapan:

Aqiqah untuk anak itu/diri anda pada tahun ini dan menunaikan Qurban pada tahun berikutnya.

Seperti yang disepakati oleh banyak ulama, Aqiqah juga boleh dilakukan semasa anda dewasa.

Aqiqah hanya dilakukan sekali seumur hidup seseorang. Sekiranya anda belum melakukan aqiqah, lakukan Aqiqah terlebih dahulu sebelum anda melakukan Qurban. Qurban boleh dilakukan setiap tahun selepas itu. Ya, qurban boleh dilakukan lebih dari sekali dalam seumur hidup. Qurban hanya dilakukan dalam tempoh haji sahaja.

Sekiranya anda mempunyai niat untuk melakukan Qurban untuk semua orang dalam keluarga tahun ini tetapi anda menyedari bahawa salah seorang anak anda belum melakukan Aqiqah. Anda boleh melakukan Aqiqah sekarang kerana anda tidak perlu menunggu musim haji untuk melakukannya. Aqiqah boleh dilakukan setiap hari.

Kami harap jawapannya bermanfaat untuk anda.

 

Anda berniat untuk melaksanakan ibadah qurban atau aqiqah untuk insan yang tersayang atau untuk diri anda sendiri? Kami disini menjamin akan memberi  khidmat yang terbaik untuk anda.

Hubungi  019-4491170 (Hj.Hilmi) untuk pertanyaan lanjut berkenaan pelaksanaan qurban ini.