APAKAH PROSEDUR & KETETAPAN AQIQAH?

Saya perlu mengetahui prosedur aqiqah. Ibu bapa saya melakukan aqiqah untuk anak saya pada hari ketujuh kelahirannya. Tetapi kekeliruannya ialah kami belum menamakan anak kami. Jadi, saya tertanya-tanya apakah aqiqah ini sah menurut sunnah. Tidakkah kita harus menyebut nama anak (dan nama ibu bapanya) ketika melakukan penyembelihan kedua kambing itu? Sekiranya namanya seharusnya disebut semasa penyembelihan, tetapi tidak disebut, maka adakah kami harus melakukan aqiqah lagi?

Dalam fatwa ini:

  1. Aqiqah adalah sunnah yang hebat. Itu adalah sebahagian dari warisan yang diwarisi oleh Nabi Ibrahim AS dan sunnah Nabi Muhammad SAW yang agung.
  2. Nabi SAW bersabda, “Setiap anak digadaikan dengan` aqeeqahnya.”(Ibnu Majah)

Dalam konteks ini, Dr. Muzammil H. Siddiqi, bekas Presiden Persatuan Islam Amerika Utara, menyatakan:

Aqiqah adalah sunnah. Ini adalah upacara yang dilakukan dengan bersyukur kepada Allah untuk anak yang baru lahir.

 

Walaupun aqiqah tidak disebut dalam Al-Qur’an, namun disebutkan dalam Hadis. Nabi (saw) dilaporkan telah mendesak umat Islam untuk membuat aqiqah untuk anak-anak mereka pada hari ke-7 kelahiran mereka.

 

Sekiranya atas sebab-sebab tertentu tidak dapat untuk melakukannya pada hari ke-7, maka ia boleh dilakukan di kemudian hari. Mereka yang tidak mampu membayarnya boleh memberi sedekah lain atau hanya berdoa untuk anak mereka.

 

Penamaan anak harus dilakukan sebaik sahaja anak itu dilahirkan. Menurut sunnah, setiap anak yang dilahirkan hidup harus diberi nama. Sekiranya aqiqah dilakukan sebelum menamakan anak, tidak ada salahnya. Tidak perlu mengulangi aqiqah.

 

Kaedah aqiqah adalah mencukur kepala bayi atau menggunting rambut. Seseorang boleh memberikan perak atau emas sebagai amal sesuai dengan berat rambut bayi. Satu atau dua kambing harus disembelih sebagai korban dan dagingnya harus dibagikan kepada orang miskin, rakan-rakan, dan ahli keluarga dapat menggunakan sebahagian daripadanya.

 

Wallahualam.

Anda berniat untuk melaksanakan ibadah qurban atau aqiqah untuk insan yang tersayang atau untuk diri anda sendiri? Kami disini menjamin akan memberi  khidmat yang terbaik untuk anda.

Hubungi  019-4491170 (Hj.Hilmi) untuk pertanyaan lanjut berkenaan pelaksanaan qurban ini.