7 TEMPAT TERBAIK UNTUK DILAWATI DI ROAD SILK, CHINA

Perjalanan Silk Road (Jalan Sutera) yang terkenal di China dan temukan sejarah dan budaya di sebalik rangkaian perdagangan luar biasa yang tersebar di seluruh Asia, Timur Tengah dan Eropah. Jom kunjungi bandar-bandar utama Jalan Sutera yang lalu dan terokai peninggalan budaya yang menarik yang ditinggalkan pada masa lalu.

1. Pagoda Sugong

emin-minaret-1140-1

Pagoda Sugong, yang dikenali sebagai Emin Minaret atau Turpan Pagoda di kalangan penduduk tempatan adalah bangunan Islam. Tablet batu di pintu masuknya menyatakan sebab pembinaan pagoda dalam watak-watak Wei dan Han. Struktur ini dibina pada 1181 dari kalendar Hui (1779) oleh Su Laiman II, ketua wilayah Turpan, untuk menghormati ayahnya.


Pagoda Sugong yang berbentuk silinder mempunyai ketinggian 37 meter dari bawah berukuran 10 meter diameter. Badan pagoda dibina sepenuhnya dari blok batu bata dan lapisan luar diletakkan dengan ukiran dan ada dalam 15 corak hiasan tradisional Uygur, termasuk corak bunga berlian, bukit, gelombang dan empat kelopak bunga mekar.


Terdapat 14 tingkap di Pagoda Sugong. Pagoda ini memaparkan ciri khas seni bina Uygur. Orang-orang Uygur tempatan kata pagoda itu direka oleh Ibrahim, arkitek terkenal Uygur di Dinasti Qing dan tidak ada pagoda lain yang dibina dalam bentuk begini di manamana. Ketika tiba hari perayaan, orang Muslim meneruskan perjalanan ke Pagoda Sugong untuk berdoa.


Disebabkan pagoda ini adalah adalah tarikan untuk pengunjung Muslim, sila ikut arahan panduan lawatan pengenalan dan keperluan.

Sugong Pagoda Parking Lot

051 County Rd, Gaochang District, Turpan, Xinjiang, China

8:00am – 9:00pm (1 Mei – 7 Oktober)

10:00am – 6:30pm (8 Oktober – 30 April tahun depan).

40 Yuan seorang

2. Tasik Syurgawi (Heavenly Lake)

1-1Z3091344004B

Terdapat beberapa tasik yang bernama “Tasik Syurgawi (Heavenly Lake)” di China, yang paling indah adalah Heavenly Lake Xinjiang. Terletak sekitar dua jam perjalanan dari ibu kota Urumqi, Heavenly Lake menawarkan pemandangan gunung yang indah serta dapat merehatkan diri dari kesibukan dan bunyi bising di bandar.


Tasik biru bersih ini terletak di antara gunung-gunung. Ia dikelilingi oleh lembahlembah dan hutan dari puncak yang berdekatan, yang mempunyai ketinggian kira-kira 2,400 meter (7,800 kaki). Dikelilingi oleh gunung-ganang, pokok-pokok dan bunga-bunga, dan patung seni. Heavenly Lake sememangnya cantik.


Havenly Lake dikelilingi oleh pergunungan, tempat yang baik untuk mendaki gunung. Terdapat jejak hiking yang akan mengelilingi tasik. Pelancong boleh berjalan kaki untuk menghargai keindahan tasik dari sudut yang berbeza, mengambil udara segar, atau menunggang kuda ke dataran tasik ini, di mana pemandangannya sangat menakjubkan.


Etnik Kazakh di sini mempunyai protein yang tinggi, diet kaya dengan tenusun dan dikenali tentang penyediaan makanan daging rebus dengan roti keras, keju masam yang kuat, mi dan teh susu dalam hidangan yang besar. Mereka menjadi tuan rumah pelancong di ‘yurt’ mereka.


Jika pengunjung suka fotografi, jangan lepaskan peluang ini untuk mengambil beberapa gambar yang bagus. Cuba jangan pergi semasa hari mendung atau hujan, kerana pemandangan akan menjadi suram.

Heavenly Lake

Timur Urumqi, Wilayah Autonomi Xinjiang Uyghur, China

Dibuka setiap hari

8:30AM – 8:00PM (April hingga 31 Oktober)

10:00AM – 6:00PM (1 November hingga 31 Mac)

Kemasukan untuk Tasik Syurgawi: 90 Yuan (1 April hingga 31 Oktober); 40 Yuan (1 November hingga 31 Mac)

Kenderaan antara Zon: 90 Yuan

Kereta Kabel: 35 Yuan (perjalanan keseluruhan); 20 Yuan (perjalanan tunggal)

Bas elektrik: 5 Yuan (perjalanan tunggal)

Bot Pleasure Paint: 50 Yuan

3. Gunung Pelangi (Danxia National Geopark Service Center)

rainbow-mountains-ap4

Pergunungan Pelangi (Rainbow Mountain) China merupakan palet cat bumi Pergunungan Pelangi China di Pusat Perkhidmatan Geopark Nasional Danxia adalah keajaiban geologi dunia. Gunung Pelangi yang ini terkenal dengan warna-warna di pelangi yang ada di langit. Ia seolah-olah dicat warna pada gunung itu.


Jarak antara empat platform untuk melihat gunung ini adalah sekitar lapan kilometer (5 batu), dan memerlukan sekurang-kurangnya 2 jam untuk menghabiskan keseluruhan perjalanan melihat pemandangan yang berwarna-warni ini. Untuk lebih selamat dan tidak terlalu kelam kabut, lebih baik memperuntukkan tiga hingga empat jam untuk melihat semua pemandangan. Bas disediakan untuk kemudahan pergi dan balik dari setiap platform tontonan.

 

Pergunungan Pelangi di Zhangye Danxia ini juga dikenali sebagai “gula mata Zhangye”. Ramai artis mengagumi karya alam semulajadi ini kerana ia sangat berwarnawarni, seperti lukisan minyak imajinatif. Merah adalah warna utama ‘Colorful Hills’ di kawasan di China. Di bawah cahaya matahari, gunung ini akan kelihatan seperti membentuk laut api.

 

Bulan terbaik sepanjang tahun untuk melihat Pergunungan Pelangi adalah bulan Jun, Julai, Ogos, dan September apabila cuaca nyaman dan cerah. Cuaca hujan yang sederhana pada musim panas boleh menyejukkan suhu yang tinggi. Bulan-bulan lain biasanya sangat kering dan berangin. Musim sejuk sangat sejuk, bukan masa yang baik untuk melawat Gunung Pelangi ini

Danxia National Geopark Service Center

Sunan Yugur Autonomous County, Zhangye, Gansu, China

Dibuka setiap hari

7:00am – 7:00pm

54 Yuan seorang

4. Bazaar Besar Antarabangsa Xinjiang (Bazar Besar Urumqi)

China-2016-247_new

Salah satu tarikan pelancongan utama di Urumqi dipanggil Bazar Besar Antarabangsa Xinjiang (Xinjiang International Great Bazaar). Terdapat ramai pengunjung yang datang dan pergi dari bazaar ini apabila tiba disini melalui pemeriksaan keselamatan di bawah pemerhatian pegawai China.


Jamuan dan pertunjukan teater Bazar Besar Antarabangsa Xinjiang adalah yang terbesar di Xinjiang. Mempunyai kapasiti untuk 1,000 orang makan sambil menikmati lagu dan tarian. Setiap malam, terdapat ratusan penari yang mempamerkan persembahan hebat.


Pada waktu siang, Merry Square dibanjiri dengan kanak-kanak bermain dengan gembira, dan ada burung merpati putih berterbangan. Apabila malam tiba, lampu bangunan di sekelilingnya akan dinyalakan dengan sinaran yang berwarna-warni. Terdapat pertunjukan berjalan kaki dan parti malam yang penuh kemeriahan.


Food Square di Grand Bazaar Antarabangsa Xinjiang menawarkan makanan ringan yang lazat dari seluruh China. Pengunjung boleh mencuba pelbagai makanan francais antarabangsa serta hidangan tempatan seperti biri-biri panggang, mi tarik, dan nasi. 

Xinjiang International Great Bazaar

Shengli Road in Southern Urumqi, Xinjiang Uyghur Autonomous Region, China

Dibuka setiap hari

24 jam

5. Lembah Anggur Turpan (Grape Valley)

200881920444339 (1)

Turpan bermaksud tempat yang mengalir dengan susu dan madu dalam bahasa Turki. Ia terkenal dengan buah iaitu anggur. Tempat terbaik untuk menikmati anggur ialah di Grape Valley. Grape Valley terletak di Wilayah Autonomi, kira-kira 10 kilometer jauhnya dari Turpan.


Kebiasaannya Turpan dikenali dengan anggur dan kismis kering. Kawasan itu mula menanam anggur seawal Dinasti Han lagi. Grape Valley ini sangat terkenal kerana tumbuh pelbagai jenis buah-buahan seperti anggur, tembikai, pic, aprikot, pir, dan sebagainya. Semua buah-buahan ini jauh lebih manis daripada yang dihasilkan di tempat lain.


Grape Valley dipenuhi dengan laluan bertiang, pada akhir bulan Julai hingga Ogos, tempat ini dipenuhi dengan tandan anggur. Grape Valley menghasilkan anggur putih tanpa biji yang terkenal, manaizi atau anggur kecil, dan anggur merah dan hitam pada musim masak ranum. 
Pengunjung boleh membeli anggur, jem dan hasil barangan dari anggur yang lain serta menikmati pemandangan anggur dan hiburan tarian wanita Uighur.

 

Pada masa kini Grape Valley telah menjadi tarikan pelancong utama di Xinjiang yang menarik ribuan pelancong setiap tahun. Ia telah diberi gelaran “Tarikan Pelancong AAAAA” (tahap tertinggi) di China pada bulan Mei 2007. 

Turpan Grape Valley

Turpan, Xinjiang Uyghur Autonomous Region, China

Dibuka setiap hari

8:00AM – 9:00PM (21 April hingga 20 Oktober)

10:00AM – 6:30PM (21 Oktober hingga 20 April)

75 Yuan seorang

6. Gunung Pasir Bergema Dunhuang

crescent-moon-lake

Dunhuang terkenal sebagai mutiara di Silk Road dengan pemandangan indah yang luar biasa, antaranya Mogao Grottoes, Echoing-Sand Mountain dan Jade Gate Pass adalah tarikan mesti dilihat.

 

Enam kilometer di selatan Dunhuang di Gunung Pasir Bergema (Echoing Sand Mountain), padang pasir bertemu dengan oasis yang paling menakjubkan. Pemandangan di padang pasir gergasi dan pokok poplar hijau di bawah adalah hebat jika dilihat dari sudut tinggi.

 

Gunung pasir ini dipanggil Gunung Pasir Bergema kerana dari setiap kali angin menyapu pasir, bunyi seperti guruh dapat didengar dari gunung, dan bunyinya seperti sebuah alat musik. Apabila angin, pasir menghasilkan bunyi lembut dan merdu seperti muzik. Ada yang mengatakan bahawa pasir menyanyi, sementara kepada orang lain ia seperti gema dan ini adalah bagaimana gunung itu mendapat namanya. 


Di dasar bukit pasir terdapat kolam yang terkenal, iaitu Crescent Moon Lake. Disini juga adalah tempat pelancong bermain. Pelancong boleh melakukan aktiviit-aktiviti yang disediakan. Pelancong boleh buat aktiviti dengan kereta dune, meluncur pasir, paragliding, microlighting dan helikopter. Mahu berjalan kaki sahaja untuk menikmati pemandangan berpasir dengan damai juga boleh kerana jalan pasir tersebut tidak la sukar. Bukit-bukit pasir kelihatan hebat tak kira pagi mahupun menjelang senja.


Pelancong juga boleh menunggang unta di bukit-bukit pasir. Akan ada pembantu yang sedia membantu untuk menaiki unta tersebut.

Echoing Sand Mountain

Dunhuang, Gansu Province

Dibuka setiap hari

8:00am – 5:00pm

*Masa mungkin berubah bergantung pada keadaan cuaca

120 Yuan (Jul.1 – Oct. 31)

80 Yuan (Apr. 1 – Jun. 30)

60 Yuan (Nov. 1 – Mar. 31) 

 

7. Taman Kincir Air Lanzhou

Lanzhou-Waterwheel-Garden-cover

Roda air lama yang dibuat di Dinasti Ming, digunakan untuk pengairan ladang-ladang pertanian di sepanjang Sungai Kuning di bandar Lanzhou purba. Roda air Lanzhou adalah ciptaan yang terkenal di China purba, dan ia dinamakan “Roda Syurga”, “Roda Kipas”, “Roda Iritatif” dan “Roda Harimau” pada masa yang berlainan dalam sejarah. Oleh itu, Waterwheel Garden dibina untuk menghormati ciptaan alat pengairan kuno ini.


Terletak di bahagian barat Jalan Binhe, Jambatan Besi Sungai Kuning terletak di sebelah timur, Patung Ibu Sungai Kuning di barat, menghadap Pagoda Gunung Putih di utara dan dekat Kuil Awan Putih di selatan, Lanzhou Waterwheel Garden adalah pemandangan penting di jalan raya Binhe.


Dengan 12 roda kincir angin Sungai Kuning di Lanzhou sebagai pemandangan utama, mempamerkan gabungan reka bentuk hasil China dan reka bentuk dari negara luar. Taman Lanzhou Waterwheel kini adalah taman tema kincir air yang mempunyai pelbagai jenis serta jumlah kincir air terbesar di dunia. Keunikan struktur Waterwheel Garden Yellow di Lanzhou sangat indah, ia menjadi salah satu warisan budaya negeri ini.


Waktu sesuai untuk melihat Waterwheel Garden adalah pada hari yang cerah. Musim terbaik adalah pada bulan Julai semasa musim sejuk, manakala musim berangin tidak disyorkan. Sebenarnya, Waterwheel Garden juga seperti muzium daripada taman. Jika pengunjung ingin melihat dengan jelas kincir air kuno yang sebenar, Shatoupo adalah tempat yang baik. 

 

Lanzhou Waterwheel Garden

524 Nanbinhe E Rd, Chengguan District, Lanzhou, Lanzhou, Gansu, China

Dibuka setiap hari

8:00am – 6:00pm

8:00am – 8:00pm ketika musim panas

Menarik bukan tempat-tempat yang kami kongsikan di atas tadi? Menghayati dan mempelajari budaya masyarakat di tempat negara lain dapat meningkatkan pengetahuan dan motivasi diri. Jadi sangat berbaloi jika melancong disana sambil melihat dan merasa sendiri pengalaman sejarah negara tersebut. Jadi apa tunggu lagi? Jom melancong bersama SyokNya Travel.

 

Kami di Syoknya Travel Sdn Bhd menyediakan peluang untuk anda merealisasikan impian anda. Kami disini menjamin akan memberi  khidmat kami adalah yang terbaik untuk anda. Mari kita mengembara sambil mencipta pengalaman berharga!

 

Hubungi  0194491170 (Encik. Hilmi) untuk pertanyaan lanjut berkenaan pakej yang disediakan atau klik pakej Silk Road, China dibawah ini sekarang!

Pakej Silk Road, China

Pakej 9 hari 8 malam bermula RM2,980 seorang
MENARIK!

Artikel menarik yang lain