1) Umeda Sky Building, Floating Garden Observatory

Di sini anda dapat menikmati pemandangan seluruh Osaka dari tingkat ke-39 yang juga merupakan salah satu bandar paling moden dari segi struktur seni bina.Pelawat akan menaiki lif kaca yang bergerak pantas ke tingkat atas bangunan, kemudian mereka dibawa menaiki escalator kaca yang tertutup yang membawa mereka ke 167 meter atas dari tanah supaya dapat melihat diri anda terapung antara dua menara Sky Building ini.

2) Osaka Castle


Osaka Castle adalah replika daripada istana asal yang dibina pada tahun 1580-an. Proses untuk membina semula menara utama selesai pada 1931. Dinding batu yang mengagumkan,daun emas memangkas yang elegan dan bumbung tembaga menjadikannya pameran yang menakjubkan mengenai masa lalu Osaka. Terdapat tempat duduk di atas tingkat lapan bangunan ini yang menjadikannya tempat yang hebat untuk pemandangan panorama dikawasan sekitarnya.

3) Arashiyama Bamboo Grove


Percutian anda tidak lengkap sekiranya anda tidak melihat dusun buluh di Arashiyama ini yang terletak di pinggir Kyoto. Walaupun anda telah melihat dusun buluh di kuil-kuil yang berbeza di Jepun, tetapi tidak ada yang sebesar ini. Tiket masuk ke Arashiyama ini adalah percuma.

4) Fushimi Inari-Taisha Shrine


Ini adalah salah satu tempat yang paling suci di Jepun. Dianggarkan terdapat lebih 10,000 pintu Torii di Fushimi Inari-Taisha Shrine. Ia mempunyai laluan yang tertutup untuk ke atas gunung dan anda boleh berjalan kaki  di bawah bumbung sambil menikmati pemandangan yang mempesonakan. Setiap pintu mempunyai tulisan hitam ditulis di atasnya dan itulah nama syarikat yang memberikan derma kepada makam. Inari bukan sahaja dewa beras tetapi juga penaung perniagaan dan pintu Torii ini dipercayai membawa nasib baik. Tiket masuk ke sini adalah percuma.

5) Kikaku-ji Temple atau The Golden Temple

Ini merupakan kuil Zen yang mewakili Kitayama-Bunka iaitu budaya flamboyan yang merupakan campuran budaya tradisional bangsawan dan budaya samurai baru.Taman ini ditetapkan sebagai tapak bersejarah negara khas dan landskap khas negara.Ia merupakan salah satu daripada 17 tapak Warisan Budaya Dunia Kyoto.

6) Kobe Mosque


Masjid ini ditubuhkan pada bulan Oktober, 1935 di Kobe dan merupakan masjid pertama di Jepun. Pembinaannya dibiayai oleh derma yang dikumpul oleh Jawatankuasa Islam Kobe dari 1928 sehingga dibuka pada tahun 1935. Masjid ini telah dirampas oleh Tentera Laut Imperial Jepun pada tahun 1943. Walau bagaimanapun, ia terus berfungsi sebagai masjid hari ini. Ia terletak di daerah asing Kitano-cho Kobe. Disebabkan ruangan bawah tanah dan struktur, masjid terselamat daripada serangan udara yang sunyi sepi dengan kebanyakan kawasan bandar Kobe pada tahun 1945 dan mampu bertahan melalui gempa bumi Great Hanshin pada tahun 1995. Masjid ini terletak di salah satu kawasan pelancongan yang paling terkenal Kobe yang mempunyai banyak bangunan gaya barat lama.

7) Kobe Harborland

Night view of Osaka from Cosmo tower

Merupakan kawasan beli-belah dan hiburan di sepanjang kawasan pantai pelabuhan Kobe, menawarkan banyak kafe, restoran, kedai-kedai dan hiburan yang lain.Terdapat dua kompleks membeli-belah terbesar di kawasan tersebut iaitu Mosaic dan Canal Garden. Mosaic adalah sebuah kompleks membeli-belah yang menyenangkan di sepanjang pantai dengan pelbagai butik fesyen kecil dan pelbagai pilihan restoran, ramai yang terlepas pandang pelabuhan. taman hiburan kecil dengan roda ferris didapati di satu hujung Mosaic. Canal Garden pula adalah sebuah pusat membeli-belah dengan kedai jabatan Hankyu, kedai elektronik, kedai sukan dan pelbagai kedai-kedai fesyen keluarga.Kawasan ini dikelilingi dengan laluan berjalan dan jalan pesisir termasuk laluan pejalan kaki pantai dan Gaslight Street.

8) Himeji Castle


Himeji casle dianggap secara meluas sebagai istana Jepun yang paling menakjubkan. Tidak seperti istana Jepun yang lain, Istana Himeji tidak pernah musnah dalam peperangan, gempa bumi atau kebakaran dan bertahan dalam bentuk asalnya. Ia merupakan khazanah negara dan tapak warisan dunia. Pada abad ke-14, kubu dibina pertama kali di atas tapak istana. Istana ini kompleks kerana ia bertahan pada hari ini setelah siap pada tahun 1609.

 

Sekiranya anda berminat kami di Syoknya Travel Sdn Bhd menyediakan peluang untuk anda merealisasikan impian anda. Kami disini menjamin akan memberi  khidmat kami adalah yang terbaik untuk anda. Mari kita mengembara sambil mencipta pengalaman berharga!!

Bagi yang berminat boleh menghubungi kami di 019-449 1170 (En. Hilmi)

2 Responses

  1. Hoԝdy! I know this is kind of off toρic but I was
    wondering if you knew where I cⲟuld locate a captcha plugin for my
    comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems finding one?
    Thanks a lot!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *